Hoeveel zon krijgt Nederland in 2022?

zonuren

Voor wie deze zomer in Nederland blijft, zou het fijn zijn dat we mogen genieten van een warme en ook zonnige zomer. Waar het de afgelopen jaren steeds beter wordt, kan het weer in Nederland ook zo ineens omslaan. Toch, als we kijken naar de voorbije twee zomers, hebben we niets te klagen gehad. De zomer van 2021 was weliswaar ten opzichte van de zomer van 2020 ietsje minder, maar kijkend naar het gemiddelde klimaat in Nederland bovengemiddeld goed. Het aantal zonuren in het jaar 2021 deed ondanks het feit dat het gevoelsmatig een stuk minder was niet veel onder voor het jaar daarvoor. Maar wat zijn de verwachting voor 2022? Gaan we het jaar 2020 overtreffen of moeten we het met minder doen?

Voorbije jaren

Als we gaan kijken naar het aantal zonuren dat 2020 telde, dan komen we uit op net iets minder dan 1.900 zonuren. Dit was voor velen daarmee ook direct één van de warmste zomers die we ons konden herinneren. We hebben zelfs te maken gehad met een hittegolf en is het kwik met enige regelmaat boven de 30 graden uitgeslagen. Het jaar daarna was het voor velen een stukje minder. Ondanks dat 2021 toch ruim 1.700 zonuren telde, waren de echte warme dagen waarop we bijvoorbeeld konden zwemmen spaarzaam. De gemiddelde temperatuur kwam vaak niet veel hoger dan een graad of 20.

Ook interessant:   Last minute naar Torremolinos

2021

Als we de meteorologen mogen geloven en kijken naar de eerste lente weken van 2022, dan staat ons een prachtige zomer te wachten. We hebben natuurlijk al de nodige dagen mogen genieten van zomerse temperaturen, maar koelden de avonden logischerwijs gezien de tijd van het jaar wel snel af. Als we gaan kijken naar de eerste periode van dit jaar, in de maand maart, dan hebben we maar liefst +/- 750 zonuren gehad. Dit is ten opzichte van het jaar 2020 bijna 200 uur meer. Je kunt je voorstellen, dat wanneer deze trend zich doorzet, we ten opzichte van de prachtige zomer die we hebben gehad in 2020 nog een stapje verder gaan dan dat. Tijd dus om ons voor te bereiden op een heerlijke lange warme zomer!