Is turbulentie tijdens het vliegen gevaarlijk?

Turbulentie is een van de meest voorkomende verschijnselen tijdens een vlucht. Het kan eng en oncomfortabel zijn voor passagiers, vooral als ze niet weten wat er gebeurt. Maar is turbulentie eigenlijk gevaarlijk? In dit artikel bespreken we wat turbulentie is, hoe het ontstaat en hoe je het vanuit huis kunt zien met Vliegtuigradar24.nl.

Wat is turbulentie?

Turbulentie is een onvoorspelbare verstoring in de luchtstroom, die kan ontstaan door verschillende factoren zoals weersomstandigheden, wind, drukverschillen en luchtstromingen rond bergen. Dit kan leiden tot schokkerige bewegingen van het vliegtuig, waardoor passagiers soms uit hun stoelen worden geworpen of spullen door de cabine heen kunnen vliegen.

Is turbulentie gevaarlijk?

Over het algemeen is turbulentie niet gevaarlijk voor het vliegtuig zelf. Moderne vliegtuigen zijn ontworpen om dergelijke situaties te kunnen weerstaan en zijn bestand tegen flinke turbulentie. Piloten worden ook getraind om met turbulentie om te gaan en weten hoe ze het vliegtuig stabiel kunnen houden tijdens een dergelijke situatie.

Turbulentie kan echter wel gevaarlijk zijn voor passagiers en bemanning als ze niet zijn vastgemaakt tijdens de vlucht. Ongeveer 80% van alle turbulentie-gerelateerde verwondingen aan boord komt voor bij passagiers die geen veiligheidsgordel droegen tijdens de turbulentie. Daarom is het belangrijk om te allen tijde uw veiligheidsgordel vast te maken, zelfs als het waarschuwingslampje uit is.

Ook interessant:   Waarom hebben koffers een TSA slot?

Hoe kan ik turbulentie volgen?

Als je nieuwsgierig bent naar hoe turbulentie eruitziet vanuit huis, dan kun je dit doen met behulp van Vliegtuigradar24.nl. Dit is een website waarmee je live vluchtinformatie, luchtverkeer en dus ook eens specifiek vliegtuig volgen kunt. Door het invoeren van de vluchtnummer of vertrek- en aankomstluchthavens, kun je informatie over de vlucht opvragen, waaronder de locatie en hoogte van het vliegtuig.

Je kunt ook de kaart gebruiken om de vluchtroute van het vliegtuig te volgen en de snelheid, hoogte en temperatuur van het vliegtuig te zien. Als er turbulentie op de vlucht is, kun je dit soms zien aan de snelheids- of hoogtevariaties van het vliegtuig.